سنگها و کانیها تحت شرایطی که در آن شکل گرفتهاند پایدار می مانند؛ اما با تغییر در شرایط، سنگها نیز تغییرمیکنند. سنگهای دگرگونی، سنگهایی هستند که از تغییر شکل سنگهای قبلی به علت تغییر شرایط فیزیکی (فشار ـ دما) یا شیمیایی و در حالت جامد بهوجود میآیند. پدیده دگرگونی به محو و ناپدید شدن یک یا مجموعهایی از کانیهای متبلور سنگ تعبیر میشود. این تغییرات ممکن است روی سنگهای رسوبی که در شرایط سطحی به وجود آمدهاند یا در سنگهای آذرین که از ماگما متبلور گردیده و یا حتی در سنگهای دگرگونی به وجود آیند.
این گروه از سنگها، سنگهای ثانویه هستند که از دگرگون شدن دیگر سنگها تشکیل میشوند. عامل دگرگونی میتواند فشار لایههای بالایی، گرما، اثر سیالها و جانشینی باشد. به طور کلی میتوان گفت که اگر سنگهای آذرین ، رسوبی و یا حتی دگرگونی مدت زیادی در اعمــاق زمیــن بماننـد، بدون آنکه ذوبشده یا خـُــرد شـوند، در اثر فشار و گرمای زیادی که بر آنها وارد میشود، تغییر پیدا میکنند. این سنگها مانند آجر پخته شده و شکل قبلی خود را از دست میدهند، به طوری که دیگر شباهتی به سنگهای اولیه ندارند؛ سنگهایی که بدین گونه تشکیل میشوند، به سنگ دگرگونی یا دگرگونشده موسوماند.
از جمله سنگهای دگرگونی میتوان ماربل، گنــایس، سنگ لوح، کوارتزیت و الماس را نام برد. از آنجایی که این سنگها در زیرزمین و دور از چشم ما و در زمانی بسیار طولانی به وجود میآیند، مطالعه روی آنها کمی دشوارتر از مطالعه سنگهای آذرین و رسوبی است. با این وجود، مطالعات بسیاری در مورد انواع سنگهای دگرگونی و نحوه تشکیل آنها صورت گرفته است.
- ۹۷/۰۹/۲۵